250 g makaronu typu łazanki
200 g kapusty kiszonek
100 g grzybów suszonych lub pieczarek
1 cebula
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Grzyby suszone moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie, a następnie odsączamy i gotujemy aż zmiękną w lekko osolonej wodzie.
Jeśli używamy pieczarek kroimy je w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy.
Cebulę siekamy i także podsmażamy aż nabierze złotego koloru.
Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w około 1 litrze wody aż zmięknie. Ugotowaną odsączamy i po przestudzeniu dobrze odciskamy.
Ugotowaną kapustę, grzyby i cebule mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie łączymy z łazankami.
Całość przed podaniem jeszcze raz podsmażamy na patelni.
Komentarze