Lazania na własnym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

lazania

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto
    2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    woda

    sos mięsny
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    majeranek
    bazylia
    szczypta chili

    sos beszamelowy
    2 szkl mleka
    1,4 cebuli
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    szczypta imbiru
    sól
    pieprz
    1 jajko

Lazania na własnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm

    przygotować sos mięsny; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek,
    Dodać mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min.

    sos beszamelowy; Do rondelka wrzucić posiekaną cebulę i masło, podsmażyć aż się zeszkli, dodać mąkę i mieszać, następnie stopniowo dodawać mleko i ciągle mieszać aż utworzy się sos o gęstości budyniu. Sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na koniec wbić jajko i energicznie wymieszać.

    Lazanię kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto i grubsza warstwa sosu beszamelowego.
    Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min.

    Przed podaniem lekko przestudzić i kroić na kawałki,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy