Lazanetki z kurczakiem i żurawiną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pyszne mini lazanie z kurczakiem i żurawiną mogą być prawdziwą ozdobą stołu, nawet świątecznego :).

  • 60 min

Składniki:

  • Zestaw A

    Składniki podstawowe :

    2 średniej wielkości filety z kurczaka
    150 g suszonej żurawiny
    6 płatów makaronu do lazanii

    Składnik podstawowy dodatkowy :

    pól kostki sera parmezan (100 g )

    Składniki robocze :

    1 łyżka śmietany 18 %
    sok z polowy cytryny
    sok z polowy pomarańczy
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej oraz 1/4 szklanki wody
    400 ml wody
    1 łyżka oleju kokosowego
    sól
    pieprz

    dekoracja:

    natka pietruszki

    4 kokilki żaroodporne
    metalowa obręcz lub szklanka do wycinania kola z ciasta ,zbliżona do wielkości kokilków





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazanetki z kurczakiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos z żurawiny 1. Sos z żurawiny:

    Żurawinę zalać wodą, opłukać, odcedzić. Ponownie wlać 400 ml wody. dodać łyżeczkę ciemnego cukru, sok z cytryny oraz pomarańczy, gotować na małym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Sos podzielić na dwie części. Większa część będzie nam potrzebna do polania warstw kurczaka, mniejsza do nałożenia na wierzch. Większą część sosu miksujemy blenderem,
    dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej rozmieszanej z 1/4 szklanki wody i zagotowujemy ponownie w rondelku, gotujemy przez około 2 -4 minuty.
  • Z makaronu wycinamy kola 2. Lazanetki, czyli mini lazanie :

    Parmezan zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
    Filety z kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek. Wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na rozgrzany olej kładziemy pokrojone filety i smażymy, na złocisty kolor, doprawiając solą oraz pieprzem, pod koniec dodajemy łyżkę śmietany, razem podsmażamy, a na koniec posypujemy mięso startym parmezanem ( 1 łyżka) . Mieszamy i zestawiamy z ognia.

    W większym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, delikatnie wkładamy makaron do lazanii, gotujemy do miękkości ( ja gotowałam około 15 minut) . Ugotowany makaron zalewamy zimną wodą, odcedzamy.

    Kokilki smarujemy od wewnątrz masłem.
    Z makaronu wycinamy kola.
  • Nakładamy kawałki fileta 3. Makaron umieszczamy w naczynku, na niego nakładamy kawałeczki fileta.
  • tak przygotowane wkładamy do piekarnika 4. Mieso polewamy warstwa gładkiego sosu z żurawiny i posypujemy startym parmezanem.Pokrywamy kolejną warstwą makaronu i powtarzamy czynność czyli nakładamy ponownie kawałki fileta i polewamy sosem a potem posypujemy parmezanem i nakładamy ostatnia warstwę makaronu, posypujemy parmezanem . Naczynka układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika.
  • Lazanetki 5. Zapiekamy w 190 C przez około 10- 15 minut.
    Ostrożnie, by się nie poparzyć, wyciągamy naczynka z piecyka .
    Jeżeli chcemy, by nasze lazanetki ładnie się prezentowały na talerzu, musimy odczekać jakiś czas, by wszystko się "uleżało". Zapewniam, ze są równie pyszne takie zaraz po zapieczeniu, jak i takie lekko przestygnięte.
    Naczynka układamy na talerzu do góry nogami i wykładamy nasze lazanetki . Przed tą czynnością można jeszcze delikatnie podważyć nożem dookoła ścianek naczynek, na wypadek, gdyby makaron zbyt bardzo się do nich przykleił i nie chciał odejść od ścianek.

    Lazanetki dekorujemy przygotowaną , mniejszą częścią sosu żurawinowego oraz natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Makaron Żurawina Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować