1.Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie po jednym żółtku i dokładnie miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tarta tortownicę. Piec 25 min w temp 170 st. Po wystygnięciu przekroić na 2 części.
2.Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać do ubitych jaj. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę. Piec 15 min. w temp. 170 st.
3.Krem:
Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę dokładnie roztrzepać z mąkami i żółtkami. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Na koniec dodać kilka kropel spirytusu.
4.Poncz:
Kawę zalać wrzątkiem. Po wystygnięciu dodać kilka kropel spirytusu.
5.Złożenie:
Ciasto jasne nasączyć pączem. Rozsmarować na nim ½ słoiczka dżemu, a następnie ¼ kremu. Położyć na to ciasto ciemne i postąpić tak samo jak z ciastem jasnym. Na nie wyłożyć ciasto jasne, delikatnie nasączyć. Rozłożyć masę na wierzchu i po bokach tortu, zostawiając jej niewielką ilość do ozdoby.
6.Do reszty masy dodać niewielką ilość barwnika spożywczego. Tort przyozdobić według uznania, natomiast boki oprószyć wiórkami kokosowymi.
Komentarze