Lazurowy tort

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przygotowałam go na chrzciny mojego wnuka. Urzekł wszystkich gości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    - 6 jajek
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto ciemne:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki
    - 1 łyżka kakao
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kremowa:
    - 1 l mleka
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 szkl. cukru
    - 5 żółtek
    - 2 op. cukru waniliowego
    - 2,5 kostki masła
    - kilka kropel spirytusu
    Ponadto:
    - słoiczek dżemu wiśniowego
    - spirytus
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - barwniki spożywcze
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Lazurowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie po jednym żółtku i dokładnie miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tarta tortownicę. Piec 25 min w temp 170 st. Po wystygnięciu przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto ciemne:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać do ubitych jaj. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę. Piec 15 min. w temp. 170 st.
  • 3. Krem:
    Część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, resztę dokładnie roztrzepać z mąkami i żółtkami. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Na koniec dodać kilka kropel spirytusu.
  • 4. Poncz:
    Kawę zalać wrzątkiem. Po wystygnięciu dodać kilka kropel spirytusu.
  • 5. Złożenie:
    Ciasto jasne nasączyć pączem. Rozsmarować na nim ½ słoiczka dżemu, a następnie ¼ kremu. Położyć na to ciasto ciemne i postąpić tak samo jak z ciastem jasnym. Na nie wyłożyć ciasto jasne, delikatnie nasączyć. Rozłożyć masę na wierzchu i po bokach tortu, zostawiając jej niewielką ilość do ozdoby.
  • 6. Do reszty masy dodać niewielką ilość barwnika spożywczego. Tort przyozdobić według uznania, natomiast boki oprószyć wiórkami kokosowymi.

Porady

Doskonały na uroczystości rodzinne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować