Latkes - placki ziemniaczane po żydowsku

4.49 (154 ocen)

Placki ziemniaczane w nieco innej postaci - z dodatkiem razowej macy, smażone na gęsim smalcu

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    4 łyżki zmielonej macy razowej
    cukier, sól pieprz ziołowy
    gęsi smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Latkes - placki ziemniaczane po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć na sito by ociekły lub samodzielnie odsączyć.
  • 2. Cebule drobno zetrzeć. Ziemniaki wymieszać z cebulą, jajkami, macą. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem ziołowym.
  • 3. Na patelni rozgrzać gęsi smalec, smażyć niewielkie placuszki po obu stronach. Każdy odsączyć na papierze. Podawać ze śmietaną lub musem jabłkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować