Ciasto Łatek

4.5 (146 ocen)

ciasto, które pochodzi z zeszytu mojej babci, przepyszne, sprawdzone niejednokrotnie

Składniki:

  • CIEMNE CIASTO

    250 gram masła
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mleka
    3 łyżki ciemnego kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    CIASTO SEROWE

    0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIEMNE CIASTO
    Masło, cukier, mleko i kakao przełożyć do garnka, wstawić na gaz i rozpuścić. Masę ostudzić. Następnie do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka oraz dżem z czarnej porzeczki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

    CIASTO SEROWE
    Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i ubijać mikserem do momentu, aż znikną grudki sera. Cały czas mieszając dodać jajka, mleko, olej oraz budyń (proszek). Wszystko razem dobrze wymieszać.

    Blachę o wymiarach 25/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę łyżką kłaść porcje masy serowej tworząc górki. Następnie zalać to ciemnym ciastem. Piec około 50 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Wierzch można dowolnie udekorować np. kleksem z bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować