1.CIEMNE CIASTO
Masło, cukier, mleko i kakao przełożyć do garnka, wstawić na gaz i rozpuścić. Masę ostudzić. Następnie do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka oraz dżem z czarnej porzeczki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
CIASTO SEROWE
Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i ubijać mikserem do momentu, aż znikną grudki sera. Cały czas mieszając dodać jajka, mleko, olej oraz budyń (proszek). Wszystko razem dobrze wymieszać.
Blachę o wymiarach 25/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę łyżką kłaść porcje masy serowej tworząc górki. Następnie zalać to ciemnym ciastem. Piec około 50 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Wierzch można dowolnie udekorować np. kleksem z bitej śmietany.
Komentarze