Prosta, tania babka, którą można przygotować w trackie gotowania niedzielnego obiadu a potem delektować się pysznym i wilgotnym ciastem, serdecznie polecam:)
Składniki:
150 g margaryny tortowej
150 g mąki
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3 g drożdży instant
szczypta soli
1 łyżka domowego cukru z wanilią
1,5 czubatej łyżki kakao
1 łyżka amaretto
sok z 1/2 cytryny
Dekoracja:
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody
25 g masła
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka płatków migdałowych
Łatwiutka babka w dwóch kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babka:
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski razem z drożdżami.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem.
2.Dodawać do nich na przemian mąkę i roztopiona margarynę za każdym razem dobrze wymieszać.
3. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać do ciasta i delikatnie mieszać aby piana nie opadła.
4.Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać amaretto oraz kakao i dobrze wymieszać. Do drugiej porcji ciasta dodać cukier z wanilia oraz sok z cytryny i także dobrze wymieszać.
5.Foremkę wysmarować masłem a potem wysypać mąką. Na dno wyłożyć ciemne ciasto. Na wierzch wyłożyć jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 50 minut do tzw, suchego patyczka. Mniej więcej w połowie pieczenia warto nakryć folią aluminiową aby za bardzo się nie przypiekła góra. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić na kratce.
6.Dekoracja:
Do garnka wsypać cukier puder oraz kakao. Wymieszać. Dodać wodę i postawić na ogień, ogrzewać do zagotowania. Następnie dodać masło i ogrzewać do roztopienia. Na koniec dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Odłożyć aby polewa troszkę ostygła. Polać nią babkę.
Migdały posiekać i posypać po wierzchu.
Smacznego!
Komentarze