To bardzo smaczne i delikatne w smaku ciasto serdecznie wszystkim polecam. Nie wymaga wiele czasu, a jest naprawdę doskonałe.
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki na keksówkę 8 x 30 cm:
135 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
masło do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania ciasta
Łatwe ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło przekładam do miski, dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Ucieram mikserem, aż masa zrobi się biała i bardzo puszysta. Wtedy dodaję jajka, jogurt i skórkę z cytryny, miksuję do połączenia, a potem stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 50 minut. Najłatwiej sprawdzić, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. gorące ciasto smaruję rozpuszczonym masłem i od razu obficie posypuję cukrem pudrem.
Komentarze