Łatwa babka cytrynowa z polewą kiwi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziecinnie prosta, więc mogą ją wykonać dzieciaki, co jest nie lada atrakcją! Szybka, idealna dla zapracowanych na świąteczny stół.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 szkl. mąki
    aromat cytrynowy
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. oleju
    otarta skórka z połowy cytryny
    1/4 szkl. kandyzowanej skórki cytrynowej

    Polewa:

    1/2 słoika dżemu kiwi
    2 łyżki wody
    1/2 galaretki cytrynowej

Łatwa babka cytrynowa z polewą kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
    Dodać mąkę, kisiel i proszek i delikatnie wymieszać.
    Na koniec dodać olej, aromat otartą skórkę i skórkę kandyzowaną i wszystko ładnie połączyć.

    Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C
    Ostudzić, polać polewą i dowolnie udekorować.
  • 2. Polewa:

    Dżem z wodą podgrzać w rondelku.
    Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Letnią polewą polać babkę i zostawić do zastygnięcia.

Porady

Babkę najlepiej upiec dzień lub dwa przed świętami, wtedy będzie wilgotna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy