Lasagne ze szpinakiem i łososiem

4.5 (191 ocen)

Bardzo lubię połączenie łososia i szpinaku. W wersji z makaronem też pysznie smakuje, polecam!

Składniki:

  • 500g szpinaku ( u mnie cały, mrożony)
    400-600g świeżego łososia
    1 opakowanie makaronu lasagne
    250g sera mascarpone
    150g startego żółtego sera
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki roztopionego masła
    sok z połowy cytryny
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz












Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Lasagne ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lasagne przygotować według przepisu na opakowaniu (podgotować w osolonej wodzie, zalać zimną wodą i osączyć.). Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą. Następnie pokroić w paseczki i odstawić w chłodne miejsce.
  • szpinak odpruj na patelni 2. Szpinak odparować na patelni,dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Do szpinaku dodać mascarpone, dokładnie wymieszać.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką roztopionego masła. Wyłożyć warstwą makaronu, na niego nanieść szpinak z mascarpone i łososia pokrojonego w paski. Kontynuować wykładanie warstw, aż do wykorzystania wszystkich składników, ostatnią warstwą powinien być makaron. Całość skropić pozostałym, roztopionym masłem i posypać startym serem żółtym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować