Lasagne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szpinak nie gryzie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 9 płatów makaronu do lazanii
    20 dkg sera żółtego
    40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
    4 duże marchewki
    1 pietruszka
    1/4 dużego selera
    100 ml przecieru pomidorowego
    1 op. mrożonego szpinaku
    1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
    4 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 łyżka masła
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Starte warzywa 1. Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć w rondlu, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i poddusić przez 30 minut.
  • Świeże mięsko 2. Mięso zemleć w maszynce, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, sól, pieprz i pokrojona paprykę chili. Wymieszać dokładnie i dodać do warzyw. Dusić do jego miękkości (ok 20-30 minut). Dodać przecier i przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę.
  • Szpinak 3. Płaty makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie. Masła rozpuścić na patelni i włożyć na nią zamrożony szpinak. Kiedy rozmarznie, smażyć do odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i śmietanę (u mnie jogurt). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować trochę sosu, na to makaron, szpinak...
  • Sos mięsno-warzywny 4. ... sos mięsno-warzywny...
  • Ser żółty 5. ... ser żółty...
  • Lazania gotowa do zapiekania 6. Ostatnią warstwą powinien być ser. Wierzch posypać słodka papryka i ziołami prowansalskimi.
  • Gotowa lazania 7. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować