Lasagne z mięsem mielonym i warzywami

4.5 (162 ocen)

  • 50 min

Szybki i prosty sposób na pyszny włoski obiad

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
    500 g mięsa mielone
    1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
    3-4 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 puszka kukurydzy
    1 opakowanie warzyw mrożonych na patelnię
    kawałek żółtego sera- stratego
    zioła prowansalskie
    warzywko, pieprz

    SOS BESZAMELOWY
    3 szklanki mleka
    2 łyłki masla
    3 łyzki mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS BESZAMELOWY

    Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos .
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Na sam koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy i puszkę kukurydzy. doprawiamy ziołami prowansalskimi pieprzem oraz warzywkiem
  • 3. Na osobnej patelni podsmażamy warzywa doprawiając podobnie jak wcześniej mięso warzywkiem i ziołami prowansalskimi.
  • 4. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy.
  • 5. Następnie układamy warstwami: najpierw makaron który polewamy sosem beszamelowym, następnie mięso mielone, makaron, sos beszamelowy, warzywa, makaron, sos beszamelowy i wierzch można posypać startym żółtym serem
  • 6. Piec w piekarniku ok 20 min w temp. 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować