Lasagne z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone, albo kupione gotowe lub w całości- należy zmielić.
Dodajemy do niego: posiekany czosnek, przyprawę grillową, sól, pieprz, chilli. Wlewamy olej rzepakowy, mieszamy. Przykrywamy. Odstawiamy na ok. 30 min.
2.Na oleju szklimy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
3.Wrzucamy na patelnie mięso. Przesmażamy razem z cebulą.
4.Marchew obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach.
5.Dorzucamy marchew na patelnię do mięsa. Krótko przesmażamy.
6.Wlewamy przecier lub sos pomidorowy. Mieszamy, chwilę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, wsypujemy przyprawy i posiekane świeże i suszone zioła.
7.Mieszamy wszystko razem.
8.Sos beszamelowy:
W rondelku lekko zasmażamy na maśle- mąkę. Mieszając cały czas, na wolnym ogniu, wlewamy zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki- rózgi mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku.
9.Układanie lasagne w blaszce.
Dno wykładamy folią spożywczą (srebrną).
Układamy płaty makaronu- 4 sztuki
10.Wylewamy 1/2 sosu pomidorowo- mięsnego. Skubiemy połowę sera Mozzarella
11.następnie połowa sosu beszamelowego
12.kolejne 4 płaty makaronu
13.sos pomidorowo- mięsny
14.ostatnie 4 płaty makaronu
15.reszta sosu beszamelowego
16.skubiemy resztę sera Mozzarella.
17.Formę przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy w piekarniku w 180 stop. C przez ok. 30 min.
Jakieś 8- 10 min przez zakończeniem pieczenia, ściągamy folię aluminiową z wierzchu, w celu przyrumienienia zapiekanki.
18.Gorącą lasagne kroimy na porcje. Ściągamy spod spodu folię.
19.Smacznego:)
Porady
Blaszka do pieczenia ma wymiary 23x36 cm.
Możemy do nadzienia dodać także cukinię lub grzyby.
Komentarze