Lasagne z mięsem mielonym

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczna zapiekanka na obiad lub gorącą kolację.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 12 płatów suchych makaronu, typu lasagne
    500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    300 ml sosu lub przecieru pomidorowego
    1 średnia cebula
    1 średnia marchew
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    świeże zioła: bazylia, oregano
    sól, pieprz czarny, chilli- do smaku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    100 g sera Mozzarella

    Sos beszamelowy:
    300 ml mleka 3/2 %
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz biały- do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Lasagne z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone z przyprawami 1. Mięso mielone, albo kupione gotowe lub w całości- należy zmielić.
    Dodajemy do niego: posiekany czosnek, przyprawę grillową, sól, pieprz, chilli. Wlewamy olej rzepakowy, mieszamy. Przykrywamy. Odstawiamy na ok. 30 min.
  • zeszklona cebula 2. Na oleju szklimy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
  • mięso przesmażone z cebulą 3. Wrzucamy na patelnie mięso. Przesmażamy razem z cebulą.
  • starta marchew 4. Marchew obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • przesmażanie marchwi z mięsem 5. Dorzucamy marchew na patelnię do mięsa. Krótko przesmażamy.
  • nadzienie pomidorowo- mięsne do lasagne plus majeranek 6. Wlewamy przecier lub sos pomidorowy. Mieszamy, chwilę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, wsypujemy przyprawy i posiekane świeże i suszone zioła.
  • masa mięsno- warzywna do lasagne 7. Mieszamy wszystko razem.
  • sos beszamelowy 8. Sos beszamelowy:
    W rondelku lekko zasmażamy na maśle- mąkę. Mieszając cały czas, na wolnym ogniu, wlewamy zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki- rózgi mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku.
  • płaty makaronu w formie 9. Układanie lasagne w blaszce.
    Dno wykładamy folią spożywczą (srebrną).
    Układamy płaty makaronu- 4 sztuki
  • układanie warstw lasagne w blaszce 10. Wylewamy 1/2 sosu pomidorowo- mięsnego. Skubiemy połowę sera Mozzarella
  • polana lasagne beszamelem 11. następnie połowa sosu beszamelowego
  • płaty makaronu na lasagne 12. kolejne 4 płaty makaronu
  • przekładanie lasagne- sosem pomidorowym 13. sos pomidorowo- mięsny
  • układanie warstw lasagne w blaszce 14. ostatnie 4 płaty makaronu
  • sos beszamelowy w lasagne 15. reszta sosu beszamelowego
  • ser Mozzarella 16. skubiemy resztę sera Mozzarella.
  • upieczona lasagne 17. Formę przykrywamy folią aluminiową.
    Zapiekamy w piekarniku w 180 stop. C przez ok. 30 min.
    Jakieś 8- 10 min przez zakończeniem pieczenia, ściągamy folię aluminiową z wierzchu, w celu przyrumienienia zapiekanki.
  • lasagne po zapieczeniu 18. Gorącą lasagne kroimy na porcje. Ściągamy spod spodu folię.
  • lasagne z mięsem 19. Smacznego:)

Porady

Blaszka do pieczenia ma wymiary 23x36 cm. Możemy do nadzienia dodać także cukinię lub grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować