Lasagne z kotletami mielonymi i pieczarkami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ta zapiekanka powstała, gdy myślałam nad smacznym pomysłem wykorzystania kotletów mielonych z obiadu z dnia poprzedniego. Miałam w domu makaron lasagne, dlatego postanowiłam z tych produktów stworzyć danie obiadowe i tak powstała ta niezwykle smaczna i bardzo sycąca lasagne.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    około 16 płatów makaronu Lasagne
    około 5 sztuk kotletów mielonych (z obiadu z dnia poprzedniego)
    3 ząbki czosnku
    200 g koncentratu pomidorowego
    750 ml gorącej wody
    3 łyżeczki cukru
    2 cebule
    150 g pieczarek
    sól
    pieprz
    150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Lasagne z kotletami mielonymi i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, połowę zostawiamy na patelni a drugą przekładamy do garnka.
  • 2. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli na patelni i razem smażymy kilka minut.
  • 3. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i suszoną natką. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do garnka, mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 2 minuty mieszając.
  • 4. Następnie przyprawiamy cukrem (najpierw dajemy go mniej i próbujemy sos, gdyż jego ilość będzie uzależniona od tego jakiego koncentratu pomidorowego użyjemy, bo nie każdy ma taki sam smak – ja użyłam koncentratu z firmy Mikado), solą i pieprzem, wlewamy gorącą wodę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 4-5 minut.
  • 5. Kotlety mielone kroimy w kostkę i wrzucamy do gotowego sosu, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 6. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania (lub żaroodpornym) układamy kolejno: płaty makaronu lasagne, smarujemy je dość obficie sosem, następnie nakładamy smażone pieczarki, posypujemy serem, później znów makaron, sos i tak do wyczerpania składników, tak by ostatnią warstwą był makaron obficie posmarowany sosem i posypany żółtym serem.
  • 7. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (z termoobiegiem).
  • 8. Przed podaniem możemy posypać ją świeżą rukolą.

Porady

Jeśli mamy zamrożone usmażone wcześniej pieczarki z cebulką, to możemy je wyjąć wcześniej z zamrażarki, by trochę odmarzły i użyć ich do tej zapiekanki - dzięki temu przygotujemy ją jeszcze szybciej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować