Takim lasagne z pewnością zaskoczymy wszystkich. Świetne danie na świąteczny stół lub inne uroczystości rodzinne. Morszczuk świetnie skomponował się z pieczonym burakiem i mozzarellą, tworząc rewelacyjne w smaku danie.
1 godz. 40 min
Dla 2 osób
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
-2 większe buraki czerwone
-3 łyżki kaszki kukurydzianej
-2 filety z morszczuka
Składnik podstawowy dodatkowy:
-15 dag sera mozzarella
Składniki robocze:
-1 jajko
-1 łyżka mąki pszennej
-sól,pieprz,przyprawa do ryby, zioła suszone dowolne
-olej do smażenia
Lasagne z buraków i morszczuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki wyszorować, owinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku w temp. 160 stopni 40 min. Ostudzić , obrać ze skórki i pokroić w cienkie
plasterki, potrzebujemy 9 plasterków.
2.Morszczuka posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Pokroić na 6 kawałków.
3.Jajko, kaszkę oraz mąkę wymieszać , powstanie gęste ciasto.
Rybę panierujemy w cieście i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
4.Mozzarellę kroimy w plasterki.
5.W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia układamy warstwami :plasterek buraka ,ser, rybę , plasterek buraka,ser,rybę,
plasterek buraka i ser, posypujemy ziołami. Tak postępujemy z postępujemy z pozostałymi składnikami. Zapiekamy w piekarniku w temp. 160 stopni ok. 15-20 min.
Podajemy na gorącu zaraz po przygotowaniu.
Komentarze