Kto lubuje się w makaronach, chociaż raz w życiu musi odważyć się i spróbować zrobić własnoręcznie ciasto na lasagne. Smak nie ma równych sobie. Przekonacie się sami jaka wielka różnica w porównaniu z 'gotowcem'.
1 godz. 30 min
Składniki:
(na ok. 500 g makaronu)
400 g mąki pszennej typ:550 lub 650 (jeżeli nie dysponujecie specjalną semolą do makaron)
4 jajka
szczypta soli
Lasagne- ciasto na makaron domowej roboty (l'impasto lasagne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WERSJA TRADYCYJNA:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka . Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody.Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką.
WERSJA NOWOCZESNA:
W mikserze planetarnym połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.
Uformować kulkę i przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą).
Pozostawić, żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
Podzielić ciasto na 4 części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
2.Wykrawać prostąkąty (nie muszą być idealne i takiej samej wielkości, w smaku nie będzie to przeszkadzać;) wręcz przeciwnie. Rozłóżcie prostąkąty na posypanym mąką blacie i zostawcie do osuszenia przez ok 10 min.
3.W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, włożyć płaty lasagne (po 2-3 na raz), a po 30 sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i zamoczyć na moment w zimnej wodzie (lasagne to jedyny makaron, ktory hartujemy w tem sposób), wyłowić płaty i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden obok drugiego do osuszenia.
4.Teraz pozostał Wam tylko do wykonania ulubiony sos i nadzienie i możecie przystąpić do 'składania' Lasagne.
Buon Appetito!
Komentarze