LASAGNE- CIASTO NA MAKARON DOMOWEJ ROBOTY (L'IMPASTO LASAGNE)

4.46 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kto lubuje się w makaronach, chociaż raz w życiu musi odważyć się i spróbować zrobić własnoręcznie ciasto na lasagne. Smak nie ma równych sobie. Przekonacie się sami jaka wielka różnica w porównaniu z 'gotowcem'.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na ok. 500 g makaronu)

    400 g mąki pszennej typ:550 lub 650 (jeżeli nie dysponujecie specjalną semolą do makaron)
    4 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania z makaronem Ciasto

Lasagne- ciasto na makaron domowej roboty (l'impasto lasagne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07c0g4y 1. WERSJA TRADYCYJNA:
    Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka . Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody.Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.

    Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką.

    WERSJA NOWOCZESNA:
    W mikserze planetarnym połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.
    Uformować kulkę i przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą).
    Pozostawić, żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.

    Podzielić ciasto na 4 części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
  • 2. Wykrawać prostąkąty (nie muszą być idealne i takiej samej wielkości, w smaku nie będzie to przeszkadzać;) wręcz przeciwnie. Rozłóżcie prostąkąty na posypanym mąką blacie i zostawcie do osuszenia przez ok 10 min.
  • image-1xdfnd5 3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, włożyć płaty lasagne (po 2-3 na raz), a po 30 sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i zamoczyć na moment w zimnej wodzie (lasagne to jedyny makaron, ktory hartujemy w tem sposób), wyłowić płaty i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden obok drugiego do osuszenia.
  • 4. Teraz pozostał Wam tylko do wykonania ulubiony sos i nadzienie i możecie przystąpić do 'składania' Lasagne.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować