Lasagne alla Bolognese to danie pochodzące z regionu Emilia Romagna, którego stolicą jest Bologna. Pyszny niedzielny obiad. Często gości na włoskich stołach szczególnie podczas świąt.
0 (0 ocen)
Porady
Jeśli posiadasz małe naczynia żaroodporne lub gliniane (takie jak u mnie na zdjęciach), możesz każdemu przygotować osobną porcję. Jeśli używasz świeżego makaronu jajecznego (tego kupionego na stoiskach z lodówkami), nie musisz go wcześniej obgotowywać. Lasagne domowej roboty musisz obowiązkowo podgotwać, a te kupne suche wedlug uznania, jeśli chcesz podgotuj, a jeśli nie to wykonaj rzadszy sos beszamelowy (wystarczy dodać mniej mąki). Przepis na mój makaron Lasagne domowej roboty znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lasagne-ciasto-na-makaron-domowej-roboty-l-impasto-lasagne Twoja lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie bedzie za wysoka. Jesli zostanie Ci skladników, zrób jeszcze jedną blaszke lasagne. Albo już przystepując do ‘składania’ lasagne rozplanuj sobie mniej więcej ile blaszek ci wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujesz). Pamietaj, że platy lasagne możesz dowolnie przycinać i pamietaj, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objetość tak więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu. Jeśli przygotujesz więcej Lasagne możesz ją zamrozić. Gdy będziesz chciala ja serwować, rozmroź i podgrzej w piekarniku. Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli' mam gotowy obiad. Wyciągam ja noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ja w piekarniku. Polecam tą metodę ;) UWAGA!!! Nie można zamrażać Lasagne jeśli jeden ze składników był wcześniej mrożony (np.mieso). Pamiętajcie, że nie można nigdy zamrażać dwa razy produktów spożywczych.
Komentarze