LASAGNE alla BOLOGNESE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lasagne alla Bolognese to danie pochodzące z regionu Emilia Romagna, którego stolicą jest Bologna. Pyszny niedzielny obiad. Często gości na włoskich stołach szczególnie podczas świąt.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g makaronu lasagne (szuszonego lub świeżego jajecznego, dostępnego na stoiskach z lodówkami lub najlepiej domowej roboty – przepis znajdziecie u mnie)
    300g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
    1 cebula
    1 marchewka
    1 łodyga selera neciowego
    0,5 l passaty pomidorowej
    2 kulki sera mozzarella (opcjonalnie)
    2 jajka
    tarty ser typu parmezna
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
    masło

    NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
    1l mleka
    100 g masła
    100 mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Lasagne alla bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z odrobiną oliwy , włóż płaty lasagne (partiami), po 1 munecie wyłów je łyżką cedzakową, włóż do zimnej wody, a nastepnie ułóż na ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklij cebulę, dodaj potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy - wszysko podsmaż (ok. 5 min.), następnie dodaj mięso, duś ok. 10 min. pod przykryciem, następnie dodaj passaty pomidorowej, duś przez ok. 30 min.
  • 3. Przygotuj sos beszamel. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmaż przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszając.Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez ok 2 min.
  • image-0h7qyyi 4. Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Mozzarelle pokrój w drobną kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo. Naczynie żaroodporne lub ldużą blaszkę wysmaruj masłem.
    Układaj warstwami: na dno naczynia beszamel, lasagne, beszamel, mięso, pokruszone jajko, mozzarella, lasagne, beszamel, mozzarella itd. , ostanią warstwę zakończ mięsem i posyp startym parmezanem
  • image-1lapf84 5. Piecz ok. 1 godz., 15 min przed końcem pieczenia włącz opcje grilla w piekarniku (jeśli taką posiadasz), w ten sposób Lasagne z góry pięknie sie przypiecze. Wyciągnij z piekarnika. Odczekaj ok. 10 min., żeby Wasza Lasagne 'odpoczęła' (jak to mowią Włosi;)), a następnie podawajcie i Buon appetito!!!

Porady

Jeśli posiadasz małe naczynia żaroodporne lub gliniane (takie jak u mnie na zdjęciach), możesz każdemu przygotować osobną porcję. Jeśli używasz świeżego makaronu jajecznego (tego kupionego na stoiskach z lodówkami), nie musisz go wcześniej obgotowywać. Lasagne domowej roboty musisz obowiązkowo podgotwać, a te kupne suche wedlug uznania, jeśli chcesz podgotuj, a jeśli nie to wykonaj rzadszy sos beszamelowy (wystarczy dodać mniej mąki). Przepis na mój makaron Lasagne domowej roboty znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lasagne-ciasto-na-makaron-domowej-roboty-l-impasto-lasagne Twoja lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie bedzie za wysoka. Jesli zostanie Ci skladników, zrób jeszcze jedną blaszke lasagne. Albo już przystepując do ‘składania’ lasagne rozplanuj sobie mniej więcej ile blaszek ci wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujesz). Pamietaj, że platy lasagne możesz dowolnie przycinać i pamietaj, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objetość tak więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu. Jeśli przygotujesz więcej Lasagne możesz ją zamrozić. Gdy będziesz chciala ja serwować, rozmroź i podgrzej w piekarniku. Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli' mam gotowy obiad. Wyciągam ja noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ja w piekarniku. Polecam tą metodę ;) UWAGA!!! Nie można zamrażać Lasagne jeśli jeden ze składników był wcześniej mrożony (np.mieso). Pamiętajcie, że nie można nigdy zamrażać dwa razy produktów spożywczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować