Łaciate ciasto z budyniem owocowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto w sam raz na ciepłe dni, z dodatkiem owoców, delikatnego kremu, na bazie pysznego ucieranego ciasta. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    2 i 1/3 szklanki mąki
    1 i ½ szklanki cukru
    ¼ szklanki oleju
    350g margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kokosu

    Owocowa wkładka:
    200g dowolnych owoców
    1,5 szklanki soku wiśniowego np. Tymbark
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru

    Krem:
    1,5 szklanki śmietany 30%
    0,5 szklanki mleka
    2 cukry waniliowe
    2 jajka
    40 g mąki
    4 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    330 ml śmietany 30%
    150 g serka Bieluch
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Łaciate ciasto z budyniem owocowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dokładać po jednym jajku, wlać olej. Cały czas miksując wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać krótko, tylko do powstania gładkiej i jednolitej masy. Podzielić ją na dwie części. Pierwszą zostawić bez dodatków, do drugiej dodać mleko i kakao, zmiksować. Do blaszki pokrytej papierem do pieczenia wyłożyć najpierw ciasto ciemne, później jasne.
  • 2. Owocowa wkładka: 1 szklankę soku zagotować z cukrem, wsypać owoce. Gdy całość ponownie zawrze wlać rozmieszany w pozostałym soku budyń z mąką. Gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 3. Krem: Mleko zagotować ze śmietaną i cukrami waniliowymi. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dołożyć mąkę. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia. Gorący krem wylać na ciasto. Ostudzić.
  • 4.
    Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć serek i chłodną żelatynę. Masę przełożyć na ciasto. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować