Łaciate ciasto z budyniem owocowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dokładać po jednym jajku, wlać olej. Cały czas miksując wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać krótko, tylko do powstania gładkiej i jednolitej masy. Podzielić ją na dwie części. Pierwszą zostawić bez dodatków, do drugiej dodać mleko i kakao, zmiksować. Do blaszki pokrytej papierem do pieczenia wyłożyć najpierw ciasto ciemne, później jasne.
2.Owocowa wkładka: 1 szklankę soku zagotować z cukrem, wsypać owoce. Gdy całość ponownie zawrze wlać rozmieszany w pozostałym soku budyń z mąką. Gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Ostudzić.
3.Krem: Mleko zagotować ze śmietaną i cukrami waniliowymi. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dołożyć mąkę. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia. Gorący krem wylać na ciasto. Ostudzić.
4.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć serek i chłodną żelatynę. Masę przełożyć na ciasto. Udekorować według uznania.
Komentarze