Łaciate ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dalej ucierając dodaję po kolei jajka. Gdy się połączą z masłem, dodaję śmietanę i budyń (proszek), a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksuję ciasto, by było zupełnie gładkie, po czym połowę przekładam do innego naczynia i dodaję do niej kakao - miksuję do połączenia. Ciasto wykładam łyżką do wcześniej przygotowanej blachy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) - na przemian jasne i ciemne, tworząc warstwę "w kratkę". Następną warstwę wykładam odwrotnie - tam gdzie było jasne ciasto wykładam ciemne.
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.
Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem i łyżeczką wody, dodaję kakao i mleko, i podgrzewam kilka minut, mieszając. Gorącą polewę wylewam na zimne ciasto i zostawiam do zastygnięcia.
Komentarze