Łaciate omlety z bitą śmietaną i kiwi.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Delikatny,słodki deser.Mozna podawac z dowolnymi owocami.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jaja,
    6 łyżek mąki,
    4 łyzki cukru,
    szczypta proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka kakao

    Nadzienie:
    200 ml śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    kiwi,
    dżem kwaśny np.porzeczkowy

Łaciate omlety z bitą śmietaną i kiwi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Jaja miksujemy z cukrem do białosci-ok 5 minut.
    Przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera.
    Odlewamy 2-3 łyżki masy do salaterki, dodajemy do niej kakao,miksujemy krotko.
    Na blaszke wyłozoną papierem do pieczenia wykladamy ciasto, formując owalny kształt długosci ok 10 cm.Na wierzchu robimy esy floresy masa z kakao.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,pieczemy krotko ok 7 minut.Wyciagamy z piekarnika, podwazamy łopatką i wyciągamy.
  • studzenie 2. Upieczone ciasto układamy na szklance, delikatnie ugniatając.
  • omlet 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
    Smietanę przekładamy do szprycy.
    Krazek omletu smarujemy dzemem, na dolną warstwę układamy pokrojone w półplasterki kiwi,zapełniamy resztę bitą śmietaną,przykrywamy gorną częścią ciasta.
    Podajemy od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy