Łaciata rolada z musem śliwkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze do pieczenia o wym. 30 x 40 cm szkicujemy wzór jaki chcemy osiągnąć.
2.Białka ubijamy z 70 g cukru. Żółtka ubijamy z 10 g cukru i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy białka. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy 35 g mąki, a do drugiej 20 g mąki i 15 g kakao.
3.Jasną masą napełniamy rękaw cukierniczy z cienką końcówką i rysujemy wzór na papierze. Pieczemy 2-3 minuty w temp.180 st. Wyciągamy z pieca, czekamy 3 minuty i rozsmarowujemy ciemną masę w taki sposób, żeby wypełnić wszystkie wgłębienia. Pieczemy kolejne 12 minut. Wyciągamy z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i zwijamy roladę. Studzimy.
4.Śliwki obieramy ze skórki i miksujemy z cukrem na gładką masę, tak długo aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy serek i dokładnie łączymy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy do masy. Chłodzimy aż mus zacznie tężeć.
5.Rozwijamy roladę i rozsmarowujemy mus, ponownie zwijamy. Chłodzimy kilka godzin.
Komentarze