Łaciaty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO.
Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę.Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej, krótko miksujemy do połączenia się składników. Białka odkładamy.
2.2. MASA SEROWA.
Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, budyń, cukier waniliowy, masło krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego.
3.Ubite białka dzielimy na pół - pierwszą połowę mieszamy delikatnie z ciastem czekoladowym, drugą tak samo delikatnie do masy serowej. Na dno blaszki (wym. 28x24cm) wylewamy połowę masy czekoladowej. Następnie nakładamy łyżką masę serową i kolejno drugą połowę masy czekoladowej. Widelcem delikatnie mieszamy masę w blaszce.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 60 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
Komentarze