ŁACIATY METROWIEC

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pychotka..

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO BIAŁE::
    5 średnich jajek
    1/2 szklanki cukru
    10 łyżek stołowych wody
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    10 łyżek stołowych oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO CZARNE:
    5 średnich jajek
    1/2 szklanki cukru
    10 łyżek stołowych wody
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    10 łyżek stołowych oleju
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemaczanej

    POLEWA:
    50 g margaryny
    3 łyżki stołowe zimnej wody
    2 łyżki stołowe kakao
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciaty metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • metrowiec 1. Przygotować dwie identyczne formy keksowe.Wysmarować je olejem i wysypać bułką tartą.
    Ukręcić mikserem ciasto białe z podanych składników w takiej kolejności jak są podane. Ująć do oddzielnej miseczki 2 łyżki ciasta i wymieszać z odrobiną kakao. Wlać do keksówki białe ciasto i łyżką polać czarną małą resztą. Piec 55 minut w 180 stopniach.
    Czarne ciasto wykonać tak samo tylko przed dodaniem kakao ująć 2 łyżki ciasta .Czarne ciasto wlać do drugiej keksówki i zrobić kleksy białym ciastem. Piec 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i zimne kroimy w kromki.

    MASA:
    Z litra mleka odlewamy 1 szklankę mleka.Rozrabiamy w niej mąki( trzeba tak je rozprowadzić aby nie było żadnych grudek) .Resztę mleka wstawiamy na ogień.Do letniego dodajemy cukier i cukier waniliowy i margarynę .Zagotowywujemy i wlewany wymieszane mąki i tylko chwilkę gotujemy. Gotową masę studzimy.
    Gdy masa jest już zimna bierzemy kromkę czarnego ciasta , kładziemy na nią masę i sklejamy z białą kromką. I tak postępujemy cały czas aż skończą nam się kromki ciasta i masa.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie robimy polewę.
    Do rondelka wkładamy margarynę dodajemy wodę i czekamy , aż się zagotuje.Dodajemy cukier, mieszamy by się rozpuścił i na końcu kakao. Wyjmujemy ciasto i polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Czekamy 5 minut i znów wstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc bo w dzień dzieci łasuchują). I gotowe

Porady

Mimo, że ciasto wydaje się trudne w zrobieniu to wcale tak nie jest..Gotowe ciasto kroimy pod skosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować