Labraks z sosem pommery

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Inaczej okoń morski - pyszna ryba w akompaniamencie sosu musztardowego.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - okoń morski (cztery filety): 4 sztuki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz: 4 szczypty
    - mąka: 2 łyżki
    MARYNATA:
    - olej: 3 łyżeczki
    - rozmaryn (najlepiej świeża gałązka): 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 1 sztuka
    - cytryna: 4 plastry
    SOS POMMERY:
    - masło: 2 łyżki
    - cebula (mała, czosnkowa): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - wino (białe wytrawne): 80 mililitrów
    - bulion (warzywny): 0.2 litra
    - musztarda (dijon lub sarepska, płaska łyzka): 1 łyżka
    - musztarda (pommery lub inna gruboziarnsta): 1 łyżka
    - cukier (płaska): 1 łyżeczka
    - mąka (pszenna): 1 łyżeczka
    - pieprz (do smaku, opcjonalnie): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Labraks z sosem pommery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Labraks z sosem pommery 1. Filety umieścić w płaskim naczyniu, obłożyć plasterkami cytryny i czosnku, kilkoma gałązkami rozmarynu, polać odrobiną oleju. Przykryć i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
    Sos: W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku, podsmażyć, podlać winem, odparować po czym zalać gorącym bulionem. Jednocześnie można dodać oba rodzaje musztardy, a następnie zagotować. Dolać śmietankę i zmniejszyć ogień. Gotować kilka minut. Sos jest już ostry i pikantny dzięki musztardzie, jednak można go indywidualnie doprawić - np. zrównoważyć smak dodając cukier. Jeśli sos ma zbyt rzadką konsystencję można 1 łyżeczkę mąki rozprowadzić z 1/5 szklanki zimnej wody i dodać do sosu, wlewając przez drobne sitko i wymieszać. Sos zmiksować przy użyciu blendera, dodać na koniec 1 łyżkę masła, by uzyskał bardziej delikatną konsystencję i aksamitny smak.
    Grill elektryczny lub patelnię grillową bardzo dobrze rozgrzać. Z filetów usunąć kawałki marynaty, posolić i oprószyć pieprzem z obu stron, obtoczyć delikatnie w mące. Smażyć na posmarowanej olejem płycie grilla, po kilka minut z obu stron, zaczynając od skóry.
    * Podawać z sosem i dodatkami, np ryżem z nuta szafranu i blanszowanym szpinakiem z czosnkiem lub puree ziemniaczanym i fasolką szparagową podsmażaną z suszonymi pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować