Łabędzi puch z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem, łączymy z żółtkami i obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem.
Pieczemy do suchego patyczka w 175 *C.
Studzimy i przekrawamy na trzy blaty.
2.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mus z dyni, podgrzewamy aż do wrzenia, zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy aż się rozpuści, na koniec dodajemy sok z cytryny. krem powinien być kwaskowy.
3.Bułki kruszymy i zalewamy połową mleka, a gdy nasiąkną rozdrabniamy widelcem.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kokos oraz bułki i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając,
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch, łączymy z masą kokosową dodając po łyżce.
4.Posypka :
na patelni roztapiamy masło z cukrem, dosypujemy wiórki i smażymy na jasno złoty kolor, studzimy.
5.Do tortownicy, w której piekliśmy biszkopt wkładamy jeden blat, smarujemy 1/3 masy dyniowej i 1/3 kremu kokosowego, przykrywamy drugim blatem i znowu wykładamy 1/3 masy dyniowej i 1/3 kremu, przykrywamy trzecim blatem, który też smarujemy pozostałą masą i kremem. Całość posypujemy prażonymi wiórkami i odstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze