Ciasto Łabędzi puch

4.51 (193 ocen)

niezwykle delikatne i bardzo smaczne ciasto

Składniki:

  • SPÓD

    200 gram herbatników petit-beuerre
    100 gram masła

    MASA

    500 gram sera homogenizowanego naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    3 śnieżki
    1,5 szklanka mleka
    2 galaretki cytrynowe
    500 ml wrzącej wody

    WIERZCH

    50 gram masła
    1 łyżka cukru
    6 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Herbatniki rozkruszyć w malakserze. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Dobrze docisnąć i wyrównać. Odstawić do schłodzenia.

    MASA

    Galaretki dobrze rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody. Ostudzić. Mleko przelać do miski. Wsypać śnieżki i ubić do momentu uzyskania puszystej piany. Dodać cukier puder i ser homogenizowany. Wymieszać. Do masy serowej powoli wlewać ostudzoną galaretkę. Dobrze połączyć wszystkie składniki. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Przełożyć do lodówki do stężenia.

    WIERZCH

    Do garnka przełożyć masło, cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając wiórki podsmażyć do czasu, aż uzyskają brązowy kolor. Uważać, żeby się nie przypaliły. Ostudzić i przełożyć na wierzch ciasta.

    Ciasto przetrzymywać najlepiej w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować