Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Herbatniki rozkruszyć w malakserze. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Dobrze docisnąć i wyrównać. Odstawić do schłodzenia.
MASA
Galaretki dobrze rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody. Ostudzić. Mleko przelać do miski. Wsypać śnieżki i ubić do momentu uzyskania puszystej piany. Dodać cukier puder i ser homogenizowany. Wymieszać. Do masy serowej powoli wlewać ostudzoną galaretkę. Dobrze połączyć wszystkie składniki. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Przełożyć do lodówki do stężenia.
WIERZCH
Do garnka przełożyć masło, cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając wiórki podsmażyć do czasu, aż uzyskają brązowy kolor. Uważać, żeby się nie przypaliły. Ostudzić i przełożyć na wierzch ciasta.
Komentarze