Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis zdziwiły mnie bułki w składnikach masy, ale że lubię eksperymentować w kuchni, postanowiłam dać szansę temu ciastu i było warto, jest wyśmienite.
Składniki:
Upiec dwa biszkopty ze składników podanych niżej.
(Składniki na jeden biszkopt):
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, wlać do formy o wymiarach 24x36 i piec w 180* przez ok 30 min. Jeden z biszkoptów przekroić po upieczeniu na pół.
2.MASA:
Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a następnie zmiksować.
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki i kokos, gotować ok 5 min. W pozostałym mleku wymieszać mąkę i wlać do gotującej się masy, zagotować i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dodać wystudzoną masę bułkową.
3.MASA ŚLIWKOWA:
Śliwki pozbawić pestek zalać odrobiną wody i gotować, pod przykryciem aż zmiękną i powstanie jednolita masa (można odrobinę posłodzić), dodać cynamon i galaretkę, odstawić do wystudzenia.
4.POSYPKA:
Masło roztopić, dodać cukier i kokos, smażyć ciągle mieszając, aż kokos nabierze złotego koloru.
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt (ten nie przekrojony) - masa śliwkowa - masa bułkowa - połowa biszkopta - masa śliwkowa - masa bułkowa - druga część biszkopta - masa śliwkowa - posypka.
Komentarze