Lane kluski na rosole

5 (140 ocen)

  • 50 min

Lane kluski na rosole to pyszne danie obiadowe-lekkie i delikatne. Najczęściej przygotowuje je na rosole pozostałym z obiadu.Aromatycznie smakuja takze przygotowane na swiezym rosole :) Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 udka,
    2 marchewki,
    kawałeczek selera
    1 pietruszka,
    liście:por, seler,pietruszka
    liść laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    pieprz ziarnisty
    1 cebula opieczona nad ogniem,
    sól pieprz do smaku
    natka pietruszki do talerza

    kluski lane:
    1 szkl wody
    1 szkl mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    -------------------------------
    natka pietruszki do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Rosół Desery Kluski Lane kluski

Lane kluski na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody
    Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się mięsa, doprawiamy przyprawami. Dodajemy takze cebulkę opieczoną nad ogniem. oraz zieleninę .Gdy warzywa będą miękkie a mięso dobrze ugotowane, doprawiamy solą, pieprzem.

    Lane kluski:
    Jajko mieszamy z odrobiną mąki, by powstała jednolita masa i nie było grudek, solimy i uzupełniamy wodą tak by powstało a'la lane ciasto. . Do gotującego się rosołu wlewamy powoli ciasto roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Gotować ok 2-3 min. Gotowy rosół posypać obficie natką pietruszki .Smaczego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować