Lane kluski na rosole to pyszne danie obiadowe-lekkie i delikatne. Najczęściej przygotowuje je na rosole pozostałym z obiadu.Aromatycznie smakuja takze przygotowane na swiezym rosole :) Polecam.
Lane kluski na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Udka oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się mięsa, doprawiamy przyprawami. Dodajemy takze cebulkę opieczoną nad ogniem. oraz zieleninę .Gdy warzywa będą miękkie a mięso dobrze ugotowane, doprawiamy solą, pieprzem.
Lane kluski:
Jajko mieszamy z odrobiną mąki, by powstała jednolita masa i nie było grudek, solimy i uzupełniamy wodą tak by powstało a'la lane ciasto. . Do gotującego się rosołu wlewamy powoli ciasto roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Gotować ok 2-3 min. Gotowy rosół posypać obficie natką pietruszki .Smaczego:)
Komentarze