Lane kluski na rosole

4.5 (201 ocen)

  • 30 min

Wspaniały i rozgrzewający rosołek. Idealny po jesiennych i zimowych spacerach.

  • 30 min

Składniki:

  • 1-2 udko z kurczaka
    2-4 skrzydełka z kurczaka
    3 marchewki
    1/4 korzenia selera (ja dodaję jeszcze liście)
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    sól
    pieprz
    gałązka lubczyku (można pominąć)
    natka pietruszki lub koperek


    Składniki na lane kluski;
    woda
    mąka pszenna
    sól
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kluski Lane kluski

Lane kluski na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka i skrzydełka oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody (wtedy nie powstają szumowiny). Warzywa obieramy, kroimy w dowolne kawałki i dodajemy do gotującego się mięsa, doprawić przyprawami. Gdy warzywa będą miękkie a mięso dobrze ugotowane, doprawić solą, pieprzem.
  • 2. Pod koniec gotowania się rosołu przygotować lane kluski. Jajko wymieszać z odrobiną mąki, by powstała jednolita masa i nie było grudek, posolić i uzupełniać wodą tak by powstało a'la lane ciasto. Dobrze rozmieszać trzepaczką. Do gotującego się rosołu wlewać powoli ciasto roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Gotować ok 2-3 min. Gotowy rosół posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować