Landrynkowy torcik dla mężusia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie tylko na walentynki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    9 jajek
    9 łyżek cukru
    9 łyżek mąki krupczatki
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    czerwony barwnik do ciast
    aromat - smak landrynkowy
    MASA
    600 ml śmietanki 30 %
    4 śmietan-fixy
    3 łyżki cukru pudru
    PONAD TO
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    maliny ze słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Landrynkowy torcik dla mężusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Przygotować formę w kształcie serca. Posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier. Dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy z jajek, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać barwnik (ilość barwnika wpływa na intensywność koloru) i aromat landrynkowy. Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą upiec osobno. Piec 25 minut w 160 st C. Ostudzić.Z dwóch zeskrobać wierzch. Przełożyć na talerzyk. Wysuszyć. Rozetrzeć w rękach.
    Śmietanę ubić mikserem. Dodać śmietan-fixy i cukier puder. Dobrze wymieszać.

  • malinki 2. Na pierwszą część ciasta ( z zeskrobanym wierzchem ) wyłożyć 3 łyżki bitej śmietany i równo rozsmarować. Na śmietanę wyłożyć osączone z zalewy malinki. Przykryć drugim ciastem z zeskrobanym wierzchem. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę i przykryć trzecim ciastem. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną i obsypać uprzednio zeskrobanym i wysuszonym ciastem. Udekorować wg własnego pomysłu.

Porady

Maliny można dać również świeże. Można je również zastąpić dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować