Kurki w solance na zimę

4.37 (218 ocen)

  • 60 min

Pasteryzacja grzybów w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów.

  • 60 min

Składniki:

  • Kurki (grzyby leśne)
    1 łyżka stołowa soli na litr wody
Wystaw ocenę:

4.37 (218 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kurki w solance na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, przepłukać na durszlaku, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut od zawrzenia wody. Podgotowane kurki odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Gdy odciekną, przełożyć je do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości słoja.
    Przygotować solankę: w garnku zagotować wodę z solą w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w takiej ilości ile mamy słoików z grzybami.
    Gorącą solanką zalać do pełna słoiki z grzybami, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, mają ostygnąć. Słoiki włożyć do garnka wyłożonego bawełnianą ścierką i zalać je zimną wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Słoiki zostawić w garnku aż wystygną. Słoiki wyjąć i przenieść w chłodne, ciemne miejsce.

Porady

Po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Jak mrozić kurki - przygotuj grzyby na zapas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować