Kurczak zapiekany z serem graviera

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni greckiej ugotowany przez nas podczas tegorocznych wakacji na Krecie. Więcej dań powstałych podczas tego wyjazdu znajdziecie tutaj: http://grumko.blox.pl/strony/kreta01.html.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak w całości lub np. same piersi: 1.5 kilograma
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oregano: 1 szczypta
    - białe wytrawne wino: 1 szklanka
    - grecki ser graviera: 30 dekagramów

Kurczak zapiekany z serem graviera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na porcje. Obsmażyć na oliwie. Dodać sok z cytryny, wino, podlać ciepłą wodą, doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości. Wyjąć, obrać ze skóry i kości. Układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać pieprzem i oregano. Mięso obłożyć plasterkami sera i piec do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać.

Komentarze

Podobne przepisy