Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosty sposób na pyszne danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    400 g mrożonej fasolki szparagowej
    500 ml bulionu warzywnego
    200 ml śmietany 18%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

    W rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 10 min (od momentu zawrzenia). Dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, lekko redukujemy (5 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso.

    Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez 40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować