Kurczak z warzywami w agarze

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Znane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
    włoszczyzna
    2 marchewki
    1 cebula
    1 brokuł
    mała puszka groszku
    mała puszka kukurydzy
    pół czerwonej papryki
    listek laurowy
    sól
    15 g agar agar
    5 ziaren pieprzu

Kurczak z warzywami w agarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę, cebulę i marchewki ugotowałem w dwóch litrach wody, dodałem listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie ugotowałem brokuł. Po mniej więcej 15 minutach do wywaru włożyłem opłukane i sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut.
    Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy