Znane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak.
4 godz.
Składniki:
500 g filetów z piersi kurczaka
włoszczyzna
2 marchewki
1 cebula
1 brokuł
mała puszka groszku
mała puszka kukurydzy
pół czerwonej papryki
listek laurowy
sól
15 g agar agar
5 ziaren pieprzu
Kurczak z warzywami w agarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę, cebulę i marchewki ugotowałem w dwóch litrach wody, dodałem listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie ugotowałem brokuł. Po mniej więcej 15 minutach do wywaru włożyłem opłukane i sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut.
Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny.
Komentarze