3 ćwiartki z kurczaka (udko z bioderkiem),
4 marchewki,
2 korzeń pietruszki,
1 por średni( zielona część),
1,5 szklanki ryżu białego,
4 kostki rosołowe drobiowe,
5 szklanek wody,
margaryna lub olej do smażenia według uznania,
przyprawa do drobiu według uznania
Kurczak z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1.3 ćwiartki kurczaka dzielimy na połowę, nacieramy przyprawą do i obsmażamy.
2. marchewki, korzeń pietruszki tarkujemy na tarce jarzynówce, kawałek pora kroimy drobno.
3.1,5 szklanki ryżu płuczemy i mieszamy z warzywami.
4.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną część ryżu, na ryż wykładamy obsmażone udka kurczaka.
5.Na udka wykładamy drugą część ryżu z warzywami.
6.Zalewamy 4 kostkami rosołowymi rozpuszczonymi w 5 szklankach wody.
7.Ryż przykryć.
8.Wstawic do piekarnika na 1 godzinę
Komentarze