Kurczak z rodzynkami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małej miski włożyć rodzynki i wlać sherry. Przykryć plastikową folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. W mikserze wymieszać czosnek, pietruszkę i sok pomarańczowy. Do miski wlać pomarańczowa mieszaninę i włożyć piersi z kurczaka. Dokładnie przykryć kurczaka marynatą. Przykryć kurczaka plastikową folią i marynować w lodówce przez 1 godzinę. W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. Wyjąć kurczaka z marynaty i obtoczyć w przyprawionej mace. W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć piersi z kurczaka po obu stronach, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjąć kurczaka z rondla. Wylać oliwę z rondla. Odcedzić rodzynki i zachować sherry. W tym samym rondlu rozgrzać masło i sherry na średnim ogniu. Gotować przez 1 minute, często mieszając. Dodać , rodzynki, oliwki, migdały piersi z kurczaka. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu odwrócić mięso.
Komentarze