kurczak z rodzynkami i oliwkami

0 (0 ocen)

Kombinacja słodkich i kwaśnych smaków

Składniki:

  • 1/4 szkl rodzynek
    1/2 szkl wytrawnej sherry
    2 ząbki czosnku, posiekane
    1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
    1/4szkl soku pomarańczowego
    4 piersi z kurczaka
    1/2 szkl maki
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka białego pieprzu
    1/2 oliwy
    1/4 szkl masła
    1/2 szkl zielonych oliwek bez pestek, odcedzonych
    1/4 szkl blanszowanych migdałów, pokrojonych w plasterki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z rodzynkami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małej miski włożyć rodzynki i wlać sherry. Przykryć plastikową folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. W mikserze wymieszać czosnek, pietruszkę i sok pomarańczowy. Do miski wlać pomarańczowa mieszaninę i włożyć piersi z kurczaka. Dokładnie przykryć kurczaka marynatą. Przykryć kurczaka plastikową folią i marynować w lodówce przez 1 godzinę. W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. Wyjąć kurczaka z marynaty i obtoczyć w przyprawionej mace. W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć piersi z kurczaka po obu stronach, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjąć kurczaka z rondla. Wylać oliwę z rondla. Odcedzić rodzynki i zachować sherry. W tym samym rondlu rozgrzać masło i sherry na średnim ogniu. Gotować przez 1 minute, często mieszając. Dodać , rodzynki, oliwki, migdały piersi z kurczaka. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu odwrócić mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować