Kurczak z suszonymi owocami

4.49 (163 ocen)

  • 50 min

Mięso jest kruche a sos aromatyczny, orzeźwiający i gęsty od suszonych owoców.

  • 50 min

Składniki:

  • • 4 nogi kurczaka
    • 400 g owoców suszonych - u mnie morele, śliwki i żurawina
    • po 50 g orzeszków ziemnych i pistacji
    • 1 papryka zielona
    • 1 cytryna
    • 100 ml koniaku
    • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku
    • olej do obsmażenia kurczaka
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak  z suszonymi owocami 1. • Nogi kurczaka podzielić na udko i podudzie, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na oleju na złoty kolor.
    • Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka, chwilę podsmażyć.
    • Wlać koniak, zagotować, dodać 1 szklankę wody, wsypać owoce suszone, cytrynę sparzoną i pokrojoną w ósemki.
    • Całość doprawić przyprawami, ziołami prowansalskimi, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
    • Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
    • 10 minut przed końcem duszenia dodać orzeszki ziemne i pistacje.

Porady

Ja dodałam morele, śliwki i żurawinę, ale robiłam też z rodzynkami i gruszkami. Dodatek ziół prowansalskich nadaje tej potrawie charakteru, a ilość, jaką należy użyć, zależy od indywidualnych upodobań, ja bardzo lubię i daję 1 łyżeczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować