Kurczak z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, skórę naciąć (jeżeli ktoś nie lubi najlepiej ściągnąć). Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
2.Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i dusić aż prawie cała woda wyparuje. Po tym czasie dodać starty imbir masło, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do kurczaka.
3.Kurczaka nafaszerować pieczarkami, zszyć otwór lub spiąć wykałaczkami. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 180*C na 1 1/2h. Co jakiś czas polewać kurczaka wytopionym tłuszczykiem i wodą.
Smacznego :)
Porady
do farszu można dodać żółty ser. Najlepiej smakuje podany z czerwonymi buraczkami.
Komentarze