Kurczak z miętą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Ananasy osączamy (kilka łyżek zalewy zachowujemy) i kroimy w taką samą kostkę jak mięso.
2.Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i podsmażamy. Wlewamy keczup i szklankę wody, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
3.Miętę myjemy i siekamy. Wsypujemy z ananasami do mięsa. Wlewamy zalewę z ananasów. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast świeżej mięty możemy dodać suszoną.
Komentarze