Kurczak z miętą i ananasem

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mieszkam z babcią. Gotujemy na zmianę. Ja najchętniej przyrządzam lekkie potrawy.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    puszka ananasa w plastrach
    20 dag keczupu
    cebula
    pęczek mięty
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    przyprawa do mięs
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z miętą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Ananasy osączamy (kilka łyżek zalewy zachowujemy) i kroimy w taką samą kostkę jak mięso.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i podsmażamy. Wlewamy keczup i szklankę wody, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
  • 3. Miętę myjemy i siekamy. Wsypujemy z ananasami do mięsa. Wlewamy zalewę z ananasów. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

    Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast świeżej mięty możemy dodać suszoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Filet z kurczaka Mięta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować