Kurczak z mango w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (176 ocen)

Jeśli lubisz lekkie dania, z nutą orientalną ale gotowy sos do chińszczyzny Ci nie odpowiada, spróbuj zrobić to danie a eksplozja smaków Cię zaskoczy.

Składniki:

  • 350 gram piersi z kurczaka (1 duża z polędwiczką)
    1 duże mango
    1/4 czerwonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 cm świeżego imbiru
    kawałek czerwonej i zielonej papryki
    4 różyczki brokuła
    garść mrożonego groszku
    1 łodyga selera naciowego
    1 mała marchewka
    czerwona papyczki chili pepperoni
    sok i skórka z połowy limonki
    sok z 1 pomarańczy
    łyżka miodu (dowolny prawdziwy)
    sól
    przyprawa "5 smaków"
    łyżka oleju rzepakowego lub z pestek winogron
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z mango w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1terodw 1. Marynujemy kurczaka: pierś pokroić w szerokie paski, wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę, dodać oliwę. Papryczkę kroimy w drobno ( bez pestek a jeśli lubisz pikantne to je dodaj). Dodajemy do mięsa wraz z odrobiną soli i 1,5 łyżeczki przyprawy "5 smaków". Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Przygotowujemy warzywa i mango: brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty, po tym zalewamy zimną wodą aż wystygnie. Możemy podzielić na mniejsze części. Marchewkę kroimy w słupki, mango w kostkę, paprykę i seler w paseczki. Cebulę, imbir i czosnek w drobną kosteczkę.
  • 3. Na patelnię wrzucamy kurczaka. Smażymy bez dodatku tłuszczu 5 minut.
  • 4. Równoczeeśnie na oleju smażymy cebulę, imbir i czosnek. Po 2 minutach dodajemy po kolei (oprócz brokuła) warzywa i mango. Smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu prze kolejne 5 minut.
  • image-1ghdv4x 5. Po 5 minutach do warzyw dodajemy mięso, wraz z sokiem z pomarańczy i miodem. Dusimy wszystko ok. 10 minut. Lekko solimy.
    Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym obficie posypane natką lub kolendrą.

Porady

Warzywa mają być chrupiące, Jeśli chcesz aby danie było mniej pikantne dodaj mniejsza ilość przyprawy do marynowanego mięsa, zawsze można ją uzupełnić tuż przed zakończeniem przygotowywania potrawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować