Kurczak z dynią i grzybami mun

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na smaczną i rozgrzewającą kolację

  • 20 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1 mała dynia (około 1kg)
    1 szklanka grzybów mun
    1 mała cebula
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz do smaku
    oliwa
    1/2 szklanki wody

Kurczak z dynią i grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i wymieszać z ziołami prowansalskimi.
  • 2. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Grzyby namoczyć we wrzątku (około 15 minut), po czym pokroić je w paski.
  • 4. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  • 5. Na dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę.
  • 6. Dodać pokrojoną cebulę.
  • 7. Gdy cebulka się przyrumieni, wrzucić mięso.
  • 8. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
  • 9. Dodać dynię, grzyby oraz wodę.
  • 10. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem.
  • 11. Dusić pod przykryciem jeszcze około 20-30 minut, co pewien czas mieszając.
  • kurczak z dynią i grzybami mun 12. Podawać póki gorące :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy