Kurczak po chińsku z grzybami mun

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetne danie dla smakoszy chińskiej kuchni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    1 papryka czerwona
    1 marchew
    1/2 małego selera
    10 g grzybów mun
    1/2 l bulionu
    śmietana 30%
    2 łyżki mąki
    olej
    kolendra
    kurkuma
    imbir
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku z grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun namoczyć w wodzie na ok 10 minut, następnie gotować ok 20 minut. Odcedzić i pokroić w drobne paski.
  • 2. Fileta umyć, pokroić w paski, podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 3. Selera i marchew obrać, pokroić w cienkie słupeczki.
  • 4. Podobnie zrobić z papryką, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki.
  • 5. Pokrojone warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać wcześniej przygotowane grzyby.
  • 6. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować ażb będą miękkie. Dodać podsmażonego fileta, chwikę pogotować.
  • 7. Przyprawić przyprawami do smaku.
  • 8. Zabielić śmietaną, następnie zagęścić wg uznania mąką rozmieszaną z wodą.
  • 9. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować