Kurczak z batatem i sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
Kurczaka nacieramy przyprawami i olejem rzepakowym. Do wnętrza kurczaka wkładamy pokrojone warzywa oraz kawałek imbiru, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gałązkę lubczyku. Kurczaka przekładamy do brytfanny. Podlewamy białym winem. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Ci pieczemy około 1,5 godziny. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę na kurczaku to odkrywamy przykrywkę i opiekamy z każdej strony do momentu, aż skórka będzie chrupiąca tak jak lubimy.
2.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Wiśnie przekładamy do rondelka. Zalewamy je rumem i miodem. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Wyjmujemy anyżek, goździk i cynamon. Sok i owoce umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Dla uzyskania jeszcze gładszej konsystencji sos możemy przecedzić przez sitko. Powstały sos przelewamy do sosjerki.
3.PRZYGOTOWANIE DUSZONYCH BATATÓW:
Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z olejem i przyprawami, dodajemy posiekany imbir i chili. Bataty przez chwilę obsmażamy na patelni. Zalewamy je 100 ml wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy łyżkę masła i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
4.PROPOZYCJA PODANIA:
Na talerzu układamy porcję mięsa, uduszone bataty i ulubioną sałatkę. Całość polewamy ciepłym lub przestudzonym sosem wiśniowym.
Komentarze