kurczak z batatem i sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

Delikatny i kruchy kurczak, słodko - pikantne bataty i kwaskowy sos wiśniowy.

Składniki:

  • pieczony kurczak:
    kurczak w całości z wiejskiej hodowli
    marchewka
    pietruszka
    2 szalotki
    chili
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ziarenka pieprzu
    plasterek świeżego imbiru
    gałązka lubczyku
    sól
    pieprz mielony
    drobno posiekany czosnek
    papryka słodka
    papryka ostra
    majeranek
    olej rzepakowy
    kieliszek białego wina

    duszone bataty:
    600 g batatów
    tymianek
    ząbek czosnku
    papryczka chili
    plasterek imbiru
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    łyżka masła


    sos wiśniowy:
    szklanka wydrylowanych wiśni, mogą być mrożone
    100 ml białego rumu
    2 łyżki miodu
    goździk
    kawałek kory cynamonowej
    plasterek imbiru
    szczypta zmielonego kwiatu muszkatu
    roztarte ziele angielskie
    rozkruszone ziarno kardamonu
    1/6 gwiazdki anyżku
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kurczak z batatem i sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony kurczak 1. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
    Kurczaka nacieramy przyprawami i olejem rzepakowym. Do wnętrza kurczaka wkładamy pokrojone warzywa oraz kawałek imbiru, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gałązkę lubczyku. Kurczaka przekładamy do brytfanny. Podlewamy białym winem. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Ci pieczemy około 1,5 godziny. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę na kurczaku to odkrywamy przykrywkę i opiekamy z każdej strony do momentu, aż skórka będzie chrupiąca tak jak lubimy.
  • 2. PRZYGOTOWANIE SOSU:
    Wiśnie przekładamy do rondelka. Zalewamy je rumem i miodem. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sitko. Wyjmujemy anyżek, goździk i cynamon. Sok i owoce umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Dla uzyskania jeszcze gładszej konsystencji sos możemy przecedzić przez sitko. Powstały sos przelewamy do sosjerki.
  • 3. PRZYGOTOWANIE DUSZONYCH BATATÓW:
    Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z olejem i przyprawami, dodajemy posiekany imbir i chili. Bataty przez chwilę obsmażamy na patelni. Zalewamy je 100 ml wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy łyżkę masła i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
  • 4. PROPOZYCJA PODANIA:
    Na talerzu układamy porcję mięsa, uduszone bataty i ulubioną sałatkę. Całość polewamy ciepłym lub przestudzonym sosem wiśniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować