Kurczak z boczniakami, grzybami mun i makaronem soba

0 (0 ocen)

Szybka potrawka z piersi kurczaka z japońskim makaronem pszenno-gryczanym

Składniki:

  • MARYNATA:
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka octu
    pieprz
    przyprawa „Forest blend”*
    PONADTO:
    40 dag piersi kurczaka
    2 łyżki oleju
    25 dag boczniaków
    1,5 dag grzybów mun (garść)
    1 mała cebula
    1 duży ząbek czosnku
    5 dag mrożonego groszku
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    sól
    pieprz
    sos sojowy
    chili
    przyprawa „Forest blend”*
    natka pietruszki do posypania
    do podania makaron soba ugotowany według przepisu na opakowaniu
    *SKŁAD przyprawy: cebula, sól śródziemnomorska (24%), pieczarki, zioła (pietruszka 9%, tymianek, rozmaryn), pieprz czarny, czosnek, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z boczniakami, grzybami mun i makaronem soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażone mięso 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zafoliować, albo zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki. Powinno wystarczyć 20 minut, ale ja zawsze przygotowuję je poprzedniego dnia wieczorem.
    Grzyby mun zalać gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, dobrze odcisnąć, odciąć ewentualne zdrewniałe kawałki i pokroić w cienkie paseczki.
    Boczniaki oczyścić, odciąć gąbczaste ogonki i przekroić lub rozerwać na mniejsze kawałki.
    Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Na głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso aż zmieni kolor, przełożyć je na talerzyk.
  • Dodać groszek i obsmażone mięso 2. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić boczniaki, grzyby mun i posiekany czosnek.
    Kiedy boczniaki zaczną tracić objętość, dodać zamrożony groszek i obsmażone mięso.
    Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 5 minut.
  • Sos zagęścić 3. Sos zagęścić mąką kukurydzianą rozprowadzoną w zimnej wodzie.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, sosem sojowym i przyprawą „Forest blend”
    Podać z ugotowanym makaronem soba, posypane natką pietruszki.

Porady

Potrawka równie dobrze smakuje podana z ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować