Kurczak z aromatycznym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: oliwę wlać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
2.Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć marynatą w środku i na zewnątrz. Wstawić do lodówki na ok 30 min.
3.W tym czasie przygotować ryż. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodać ryż. Smażyć tak długo aż ryż się zeszkli nie przerywając mieszania.
4.Wlać wino, chwilkę odparować. Gdy wino się zredukuję podlewać ryż gorącym bulionem tak długo aż ryż wchłonie cały płyn.
5.Do ryżu dodać mrożone warzywa, dusić ok 5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić ryż do smaku.
6.Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Dodać do ryżu i wymieszać.
Komentarze