Kurczak w zalewie octowej z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Filet umyć, pokroić w równą 1 cm kostkę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą, doprawić. Kawałki kurczaka połączyć z ciastem, usmażyć na głębokim tłuszczu, dokładnie odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
2.Zalewa octowo - warzywna: Paprykę pokroić w paski, cebulę w grubsze piórka. Pieczarki i ogórki w talarki. Wodę zagotować z cukrem, octem, solą, czosnkiem, zielem i liściem. Gdy zawrze dołożyć pokrojone warzywa. Gotować razem ok. 5 minut, cebula ma być dość miękka, ale jeszcze chrupiąca. Do wystudzonej zalewy włożyć uprzednio przygotowanego kurczaka. Przechowywać w lodówce nawet do 5 – 6 dni.
Komentarze