Kurczak w warzywach a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju aż zbieleje. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę razem podsmażamy. Lekko solimy.
2.Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kapustę również kroimy w kostkę i wraz z papryką dodajemy do mięsa i cebuli. Dusimy razem pod przykryciem 7-10 minut.
3.Cukinię kroimy w ćwierćplasterki, dokładamy do mięsa z warzywami, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
4.Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do potrawy wraz z pomidorami. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli potrzeba. Dodajemy zieloną pietruszkę, mieszamy i podajemy.
Porady
Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wówczas należy przedłużyć czas duszenia potrawy aż pomidory zmiękną i nieco odparują.
Potrawa świetnie się nadaje do odgrzewania.
Komentarze