Kurczak w pomidorowym dressingu

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jedna z wielu hiszpańskich przekąsek podawanych na zimno. Bardzo smaczne ,wyczuwalne wszystkie smaki. Jeśli ktoś lubi troszkę intensywniejszy smak ,można trochę dodać soli do przygotowywanej marynaty. Polecam w upalne dni.

  • 50 min

Składniki:


  • 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
    1/2 kg pałek z kurczaka (można użyć samych skrzydełek ,wtedy 1 kg)
    175 ml oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka kuminu
    2 duże pomidory
    5 łyżeczek białego octu winnego
    łyżeczka posiekanej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak w pomidorowym dressingu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżeczkę oliwy mieszamy z posiekanym czosnkiem i kuminem. Końce skrzydełek odcinamy i wyrzucamy. Resztę dzielimy na mniejsze kawałki. Małe pałki z kurczaka i skrzydełka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso obtaczamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki na 15 min.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
    Na patelni rozgrzewamy 3 łyżeczki oliwy i smażymy na niej (partiami) kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 10-15 min.
    W tym czasie resztę oliwy mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami (bez gniazd nasiennych) ,octem winnym i bazylią.
    Upieczonego kurczaka przekładamy do ceramicznej miski i mieszamy z dressingiem pomidorowym. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
    Przystawkę podajemy godzinę od wyciągnięcia z lodówki ,by nabrało temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować