Jedna z wielu hiszpańskich przekąsek podawanych na zimno. Bardzo smaczne ,wyczuwalne wszystkie smaki. Jeśli ktoś lubi troszkę intensywniejszy smak ,można trochę dodać soli do przygotowywanej marynaty. Polecam w upalne dni.
50 min
Składniki:
1/2 kg skrzydełek z kurczaka
1/2 kg pałek z kurczaka (można użyć samych skrzydełek ,wtedy 1 kg)
175 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
łyżeczka kuminu
2 duże pomidory
5 łyżeczek białego octu winnego
łyżeczka posiekanej bazylii
Kurczak w pomidorowym dressingu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżeczkę oliwy mieszamy z posiekanym czosnkiem i kuminem. Końce skrzydełek odcinamy i wyrzucamy. Resztę dzielimy na mniejsze kawałki. Małe pałki z kurczaka i skrzydełka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso obtaczamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżeczki oliwy i smażymy na niej (partiami) kurczaka na złoty kolor. Mięso przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 10-15 min.
W tym czasie resztę oliwy mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami (bez gniazd nasiennych) ,octem winnym i bazylią.
Upieczonego kurczaka przekładamy do ceramicznej miski i mieszamy z dressingiem pomidorowym. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Przystawkę podajemy godzinę od wyciągnięcia z lodówki ,by nabrało temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje z bagietką.
Komentarze