Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie żurawinowym a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Lepiej smakuje niż wygląda na zdjęciu ;)
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
300 g piersi z kurczaka
300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne
200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
200 ml śmietany 30 %
SKŁADNIKI ROBOCZE:
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryka słodka mielona
szczypta papryki chili
DEKORACJA:
żurawina świeża/mrożona
perełki ozdobne
Kurczak w sosie żurawinowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili.
2.Do podsmażonego kurczaka dodajemy żurawinę świeżą lub mrożoną. Smażymy razem chwilę, a następnie zalewamy wszystko śmietaną 30 % i dusimy ok. 5-7 min.
3.Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy. I trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min.
4.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem.
Komentarze