Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie z kuchni mojej mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet ci, którzy nigdy nie jadają papryki. Na ciepło i na zimno. Ale najlepszy na zimno na drugi dzień po zrobieniu. U nas obowiązkowe danie świąteczne i imprezowe.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 piersi z kurczaka
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    Panierka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki majonezu
    Zalewa paprykow-cebulowa
    • 1 cebula
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 2 szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/4 szklanki octu
    • 1 łyżeczka soli
    • 200 g keczupu - 1 mały słoiczek
    • 200 g koncentratu pomidorowego - 1 mały słoiczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filety pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem.
    • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem.
    • Kawałki kurczaka wrzucić do mokrej panierki i smażyć na oleju na rumiano.
    • Cebulę i paprykę pokroić w paski.
    • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości - ok. 8 minut.
    • Gorącą zalewą zalać usmażonego kurczaka.
    • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż kurczak zamarynuje się sosem paprykowym.
    • Smakuje na ciepło i na zimno.

Porady

Zalewę w sezonie paprykowym można zapasteryzować w słoikach i używać dowolną ilość kiedy będziemy mieć ochotę na kurczaka w sosie paprykowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować